Croissants

croissants

Po raz drugi biorę udział w akcji Wypiekanie na śniadanie. Tym razem piekliśmy croissanty z przepisu Philippe’a Conticini. Muszę przyznać, że jakieś 3 lata temu na początku mojej przygody w wypiekami podjęłam się zrobienia tych francuskich rogalików. Próba nie była zbyt udana. Dopiero teraz widzę jakie postępy zrobiłam od tamtej pory. Do przepisu wprowadziłam pewne zmiany. Musiałam zwiększyć ilość wody, ponieważ ciasto było zbyt suche (w oryginale jest 85 g). Zmieniłam też temperaturę pieczenia. Autor radzi piec w 230 stopniach. Także jeśli zamierzacie wypróbować ten przepis, temperaturę musicie dostosować do swojego sprzętu. Nie lada wyzwaniem okazało się również wałkowanie ciasta. Aż sześciokrotne. Pierwsze 3 razy razy to pikuś. Później zaczynają się schody. Masa robi się zbita i zaczyna pękać, a masło wyłazi na wierzch. Dlatego podsypałam je mąką i schowałam do lodówki na pół godziny. Pomogło. Ogólnie przepis wydaje się bardzo skomplikowany, ale wcale taki nie jest. Najgorsze jest oczekiwanie. Ciasto bardzo długo się „wyleguje” i niestety nie można tego przyspieszyć. Niemniej jednak przepis polecam. Smak croissantów wynagradza poświęcony czas i energię na ich przygotowanie.

Składniki

Zaczyn:

  • letnie mleko, 65 g
  • świeże drożdże, 10 g
  • mąka tortowa, 70 g

Ciasto właściwe:

  • letnia woda, 105 g
  • drożdże, 15 g
  • mąka tortowa, 340 g
  • masło, 85 g
  • cukier puder, 55 g
  • sól, 8 g
  • zaczyn

Dodatkowo:

  • masło, 250 g
  • jajko, 1 sztuka

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki na zaczyn połączyć. Przykryć folią spożywczą i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  2. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Mąkę, stopione masło, cukier, sól, rozpuszczone drożdże i zaczyn połączyć za pomocą haków do ciasta drożdżowego. Najpierw miksować przez 2 minuty na wolnych obrotach, później 10 minut na średnich. Przykryć folią i zostawić na 30-60 minut do podwojenia objętości. Następnie delikatnie przełożyć na folię spożywczą i owinąć nią szczelnie ciasto. Wstawić do lodówki na całą noc.
  3. Kolejnego dnia na godzinę przed użyciem wyciągnąć masło z lodówki. Ciasto rozwałkować w prostokąt o grubości 1 cm. Przełożyć na deskę do krojenia i wstawić na 30 minut do zamrażarki. Nie można pominąć tego etapu, ponieważ wtedy rozwarstwia się ciasto. Masło rozwałkować między dwoma kawałkami folii spożywczej również w prostokąt, ale mniejszy od ciasta. Masło przełożyć na ciasto. Całość złożyć na 3 części jak list urzędowy. Boki zlepić. Rozwałkować w prostokąt. Proces składania i wałkowania należy powtórzyć 5 razy. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Ja po 3 razie również schowałam je do lodówki na pół godziny, żeby odpoczęło. Było zbyt zbite, żeby je dalej maltretować wałkowaniem.składanie ciasta francuskiego
  4. Ciasto wyciągnąć z lodówki. Rozwałkować w prostokąt o wysokości 20 cm i grubości 5 mm (mój był trochę większy, bo wysokości miał 25 cm i 65 cm długości). Wycinać trójkąty równoramienne o podstawie 10 cm.
    dzielenie ciasta francuskiego
  5. Trójkąty zwijać w rogaliki, zaczynając od ich podstawy. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Przykryć ściereczką i odstawić na 1,5-2 godziny. Ciasto powinno zwiększyć objętość o około 80%. W pomieszczeniu nie powinno być więcej niż 23 stopnie Celsjusza, ponieważ masło zacznie się topić i nie powstaną warstwy w cieście.
    zwijanie ciasta  francuskiego
  6. Rogaliki ponownie posmarować jajkiem. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 200 stopni. Na dno wstawić naczynie żaroodporne z zimną wodą. Croissanty piec przez 20 minut. Nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia. Z podanych składników wyszło mi 12 rogalików (10 dużych i 2 malutkie).

Razem ze mną piekli:
Justyna z Gotowanie i pieczenie – I love it
Dobrafka z Bona Apetita!
Małgosia ze Smaki Alzacji
Kinga z Małe Kulinaria
Marzena z Zacisze Kuchenne
Niebieska Pistacja z Niebieska Pistacja
Dorota z Moje Małe Czarowanie
Anna z Na Stole
Wiosenka z Eksplozja Smaku
Monika z matkaWariatka
Lidia z Facebooka
Iza ze Smaczna Pyza
Kamila z Ogrody Babilonu
Magda i Paweł z Marder & Marder Manufacture
Monika z Niezapomniane smaki
Ola z Ale smaki
Kasia z Baby do garów
Pistacja z Niebieskiej Pistacji
Monika z Pin up Cooking Looking
Agata z Kulinarne przygody Gatity

15 thoughts on “Croissants

  1. Dzięki dziewczyny za słowa uznania i wspólne wałkowanie i składanie, wałkowanie i składanie… :D To było mega wyzwanie. Fajnie, że aż tyle osób je podjęło :))

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *