Ciasto na jogurcie z owocami i kruszonką

Szybkie i proste ciasto na jogurcie. W sposobie przygotowania przypomina trochę muffinki. Można je wykonać z dowolnymi owocami (mogą być nawet mrożone, ale trzeba je wcześniej rozmrozić). Ja użyłam malin i czerwonych porzeczek. I właśnie kwaśne owoce w tym cieście sprawdzają się najlepiej. Przełamują słodycz kruszonki.

Składniki

  • jogurt naturalny, 1/2 szklanki
  • olej, 1/2 szklanki
  • jajka, 3 szt.
  • mąka pszenna, 2 szklanki
  • proszek do pieczenia, 1 i 1/2 łyżeczki
  • cukier, 1/2 szklanki
  • owoce, 1 i 1/2 szklanki

Kruszonka:

  • masło, 5 łyżek
  • mąka, 4 łyżki
  • cukier, 4 łyżki

Sposób przygotowania

  1. Jogurt, olej i jajka zmiksować. Mąkę, proszek i cukier wymieszać. Suche składniki połączyć z mokrymi. Masę przelać do tortownicy (o średnicy 24 cm) wyłożonej papierem.
  2. Na wierzchu ułożyć owoce lekko wciskając je do środka. Składniki na kruszonkę połączyć. Posypać nią ciasto.
  3. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 180 stopni. Piec około 50-60 minut lub do tzw. suchego patyczka.

3 thoughts on “Ciasto na jogurcie z owocami i kruszonką

  1. mam pytanie… to jedno z moich pierwszych ciast… dlatego nie mam pojecia co znaczy posypac kruszonka? posypac wymieszanymi skladnikami na kruszonke… czy jeszcze cos z tym sie robi? wyglada bardzooo apetycznie

    • Wszystkie składniki na kruszonkę, czyli masło, mąkę i cukier musisz połączyć. Nie powinna to być gładka masa, raczej taka z grudkami. Wystarczy posypać nią owoce i tyle :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *