Ciasteczka orzechowo-żytnie

ciasteczka orzechowe

Składniki

  • masło orzechowe, 150 g
  • masło, 30 g
  • cukier brązowy, 130 g
  • jajko, 1 sztuka
  • soda, 1/2 łyżeczki
  • mąka żytnia (typ 720), 90 g
  • czekolada gorzka, 50 g
  • orzechy włoskie, 35 g

Sposób przygotowania

  1. Masło orzechowe zmiksować z masłem i cukrem. Dodać jajko, sodę i mąkę. Ponownie zmiksować. Masa powinna być zbita i plastyczna.
  2. Czekoladę i orzechy drobno posiekać. Wymieszać z pozostałymi składnikami.
  3. Formować kulki trochę mniejsze od orzecha włoskiego. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (a najlepiej silikonową matą, żeby ciasteczka nie spiekły się za bardzo od spodu).
  4. Piec przez 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Ciasteczka będą miękkie, ale nie należy za bardzo wydłużać czasu pieczenia. Stwardnieją kiedy wystygną. Z podanych składników wyszło około 25 sztuk. Należy je przechowywać w metalowej puszce.

One thought on “Ciasteczka orzechowo-żytnie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *