Ciasteczka bananowo-orzechowe na mące lnianej

Takie wyzwanie mi rzucono – opracować przepis z użyciem mąki lnianej. Muszę przyznać, że nie jest to najłatwiejszy produkt w obróbce. Była próba wykonania naleśników, ale nie poszło najlepiej. W sumie to całkiem do dupy. Z ciasteczkami było już lepiej :)  Generalnie założenie było takie, że ma być zdrowo, z ograniczoną ilością cukru i tłuszczu.

Składniki

  • banany, 200 g (2 średnie)
  • mąka arachidowa, 20 g + 2 łyżki do obtoczenia
  • mąka lniana, 25 g
  • płatki owsiane, 40 g
  • cukier brązowy, 15 g
  • orzechy ziemne, 20 g
  • orzechy włoskie, 20 g
  • gorzka czekolada, 6 kostek

Sposób przygotowania

  1. Banany rozgnieść widelcem, tak aby powstała gładka papka. Dodać mąkę arachidową, lnianą, płatki i dokładnie połączyć. Orzechy i czekoladę posiekać niezbyt drobno. Wsypać do masy i jeszcze raz wymieszać. Z ciasta lepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć w mące arachidowej i lekko spłaszczyć. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 180 stopni. Ciasteczka piec około 30 minut. Wystudzić na kratce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *