Tort czekoladowy

toert czekoladowy 2

Gęste, wilgotne, gliniaste ciasto z wyczuwalnym aromatem rumu. Można je podawać na 2 sposoby: posypane cukrem pudrem lub polane czekoladą. Ja oczywiście polecam tę drugą opcję. Z każdym dniem nabiera smaku. Bardzo polecam :)

Składniki

  • gorzka czekolada, 175 g
  • rum, 60 ml
  • kakao, 15 g
  • masło, 125  g
  • cukier, 85 g
  • woda, 60 ml
  • jajka, 5 sztuk
  • mąka pszenna, 30 g
  • proszek do pieczenia, 1/4 łyżeczki
  • sól, 1/4 łyżeczki

Polewa:

  • gorzka czekolada, 100 g
  • śmietana kremówka, 60 ml
  • rum, 30 ml

Sposób przygotowania

  1. Do metalowej miski wrzucić połamaną czekoladę, rum, kakao, masło pokrojone na mniejsze kawałki, 55 g cukru i wodę. Do małego rondelka wlać wodę (1-2 cm) i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum. Umieścić na nim miskę ze składnikami. Pozostawić do całkowitego rozpuszczenia czekolady i masła. Połączyć wszystkie składniki. Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia.
  2. Żółtka ubijać do momentu, aż staną się puszyste i zmienią kolor na jaśniejszy. Dodać do masy czekoladowej. Następnie połączyć z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia.
  3. Białka z solą ubijać mikserem. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy piana będzie sztywna bardzo delikatnie połączyć ją z masą czekoladową. Następnie przelać do foremki o średnicy 20 cm posmarowanej masłem. Wyrównać powierzchnię.
  4. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Wstawić blaszkę z ciastem. Piec około 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Jeśli wierzch ciasta będzie się szybko rumienił należy przykryć je folią aluminiową.
  5. Kiedy ciasto wystygnie przygotować polewę czekoladową. Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko wystudzoną masę wylać na ciasto. Równomiernie rozprowadzić na wierzchu i bokach. Tort dodatkowo można ozdobić owocami.

tort czekoladowy 1

Przepis pochodzi z bloga Kwestia smaku.

Truskawki w czekoladzie

IMG_6673 1

Jeden z najprostszych deserów jaki można przygotować na Walentynki lub inną wyjątkową okazję. Nawet niezbyt rozgarnięty facet sobie z nim poradzi.

Składniki

  • gorzka czekolada, 100 g
  • masło, 2 łyżki
  • mleko, 2 łyżki
  • rum, 1 łyżka
  • truskawki, 250 g

Sposób przygotowania

  1. Do małego rondelka wlać 2 cm wody. Zagotować. Postawić na nim metalową miskę lub nieduży garnek. Wrzucić połamaną czekoladę, masło, mleko i rum. Poczekać, aż czekolada i masło się rozpuszczą. Połączyć wszystkie składniki.
  2. Owoce umyć i osuszyć. Każdą truskawkę zamaczać w czekoladzie i odkładać na talerz. Następnie schować do lodówki na 30-60 minut, żeby czekolada stężała.

Pączki z marmoladą różaną

pączki 1

Nie taki diabeł straszny jak go malują. Bardzo się bałam smażenia pączków, a tak naprawdę nie było czego. Trzeba tylko odpowiednio rozgrzać olej. Zbyt gorący będzie palił pączki z zewnątrz i nie dosmażał w środku, natomiast zbyt zimny będzie wsiąkał w ciasto – pączki nie będą smaczne. Najlepiej na początek wrzucić jednego pączka i sprawdzić jak reaguje lub zaopatrzyć się w termometr cukierniczy (optymalna temperatura oleju to 175 stopni).

Im ciasto jest luźniejsze tym pączki będą delikatniejsze, ale też trudniejsze w formowaniu. Chociaż ja nie miałam z tym problemu. Z poniższych składników powinno wyjść około 16-18 puszystych pączków.

Składniki

  • mleko, 250 ml
  • świeże drożdże, 40 g
  • cukier, 80 g
  • mąka pszenna, 500 g
  • masło, 60 g
  • jajka, 1 duże
  • żółtka, 3 sztuki
  • spirytus lub wódka, 1 łyżka
  • marmolada różana
  • olej roślinny do smażenia, 1 l

Lukier:

  • cukier puder, 200 g
  • sok z cytryny, 2 łyżki
  • mleko, 2-3 łyżki

Sposób przygotowania

  1. Mleko lekko podgrzać. Odlać około 50-70 ml. Dodać drożdże i po łyżeczce cukru i mąki. Dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut do podwojenia objętości.
  2. W pozostałym mleku rozpuścić masło.
  3. Jajko, żółtka i cukier miksować, aż masa stanie się jaśniejsza i puszysta.
  4. Dodać resztę mąki i cukru, mleko z masłem, wódkę i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać przez 10 minut robotem z hakiem do ciasta drożdżowego. Uformować kulę i obsypać mąką. Przełożyć do miski. Przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny do podwojenia objętości.
  5. Blat posypać mąką. Wyciągnąć ciasto i równomiernie rozbić palcami na placek o grubości 2 cm. Szklanką wycinać koła. Na każdy krążek nakładać po 2 płaskie łyżeczki marmolady. Brzegi dokładnie zlepić (można delikatnie zwilżyć wodą, aby lepiej się skleiły). Układać spojeniem do dołu na desce obsypanej mąką. Lekko spłaszczyć ręką. Przykryć ściereczką i zostawić na około 1-1,5 godziny do ponownego napuszenia.
  6. Olej dobrze rozgrzać w niskim, ale szerokim garnku (oleju powinno być na tyle dużo, aby ciasto nie dotykało dna, a pączek po wrzuceniu pływał na jego powierzchni). Smażyć po 3-4 pączki po 4-5 minut na jedną stronę. Przełożyć na ręczniki papierowe, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.
  7. Cukier puder energicznie mieszać z sokiem i mlekiem do powstania lukru. Gotową masą polewać ciepłe pączki.

Sernik z musem czekoladowym

sernik z musem

Składniki
Sernik:

  • ser trzykrotnie zmielony, 500 g
  • budyń śmietankowy, 1 i 1/2 łyżki
  • słodzone mleko skondensowane, 265 g
  • białka, z 2 małych jajek
  • sok z 1/2 cytryny

Mus:

  • masło, 100 g
  • gorzka czekolada, 100 g
  • jajka, 3 duże
  • drobny cukier, 115 g
  • kakao, 2 łyżeczki
  • żelatyna, 2 łyżeczki rozpuszczone w 50 ml ciepłej wody

Sposób przygotowania

  1. Sernik: Wszystkie składniki na sernik umieścić w misce. Zmiksować na gładką masę. Tortownicę o średnicy 20 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Papier mocno docisnąć do ścianek formy. Wlać masę. Wyrównać powierzchnię. Piec w piekarniku (funkcja góra-dół) rozgrzanym do 165 stopni przez 35-40 minut. Wystudzić.
  2. Mus: czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Masę połączyć z żółtkami wymieszanym z kakao. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i miksować, aż piana zrobi się błyszcząca i bardzo sztywna. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Przestudzić. Dodać 2 łyżeczki musu i wymieszać. Następnie połączyć z masą czekoladową. Białka dodać do czekolady i bardzo delikatnie wymieszać, starając się aby nie opadła. Mus wylać na ostudzony sernik. Wstawić do lodówki na 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Przepis pochodzi z bloga Kwestia smaku.

Blok czekoladowy

blok czekoladowy

Blok czekoladowy (zwany też kryzysową czekoladą) to prosty deser, którego głównym składnikiem jest mleko w proszku. Ważne, aby nie było granulowane. Najlepiej sprawdzi się to w niebieskim opakowaniu. Wielokrotnie robiłam ten deser i za każdym razem nie byłam zadowolona z jego konsystencji. Albo wychodził twardy jak kamień albo nadawał się tylko do jedzenia łyżeczką. W końcu udało mi się dopracować idealne proporcje. Blok przygotowany wg poniższego przepisu ma stałą konsystencję, ale na tyle miękką, że nawet po kliku dniach w lodówce bez problemu można go pokroić.

Składniki

  • masło, 200 g
  • mleko, 150 ml
  • cukier, 150 g
  • kakao, 30 g
  • mleko w proszku, 450 g
  • herbatniki, 50 g
  • orzechy laskowe, 20 g
  • ryż preparowany, 15 g

Sposób przygotowania

  1. Masło rozpuścić w mleku. Dodać cukier i kakao. Wymieszać. Lekko wystudzić. Stopniowo dodawać mleko w proszku i mieszać do uzyskania jednolitej masy.
  2. Herbatki pokruszyć, a orzechy posiekać. Dodać do masy wraz z ryżem. Wymieszać. Przełożyć na małą blaszkę. Wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

Pierniczki brukowce

pierniczki_brukowce

Pierniczki na bazie karmelizowanego cukru z niewielką ilością miodu. Bardziej ekonomiczne w stosunku do tradycyjnych pierników. Miękną po około 3-4 dniach. Aby przyśpieszyć ten proces do puszki z ciastkami należy włożyć kawałek jabłka lub banana. Pierniczki można dodatkowo nadziewać marmoladą.

Składniki

  • cukier, 200 g
  • woda, 80 ml
  • miód, 100 g
  • przyprawa korzenna do piernika, 3 łyżeczki
  • mąka pszenna, 500 g
  • soda oczyszczona, 5 g
  • jajko, 1 duże
  • masło (w temperaturze pokojowej), 50 g

Lukier:

  • cukier puder
  • sok z mandarynki

Sposób przygotowania

  1. Rondelek o grubym dnie ustawić na małym ogniu. Wsypać 2 łyżki cukru. Kiedy zbrązowieje i zacznie bulgotać wlać bardzo powoli wodę. Dokładnie wymieszać. Wsypać resztę cukru, miód i przyprawę korzenną. Wymieszać i zagotować. Następnie wystudzić.
  2. Mąkę, sodę, jajko i masło umieścić w misce. Zmiksować na gładko ze skarmelizowanym cukrem. Odstawić na pół godziny.
  3. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego (około 32 g ciasta na każdy pierniczek). Delikatnie spłaszczyć i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 180 stopni. Piec przez 15-20 minut. Studzić na kratce. Przełożyć do puszki.
  5. Cukier puder wymieszać z sokiem z mandarynki. Należy robić to stopniowo, aby masa nie wyszła zbyt rzadka. Energicznie mieszać, aż powstanie gęsty sos. Kiedy pierniczki zmiękną lukrować.

Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki.

Chlebek bananowo-czekoladowy

IMG_5920 1

Chlebek bananowy to rodzaj amerykańskiego ciasta. Bardzo czekoladowe, bardzo bananowe, bardzo wilgotne. Pyszne! Najlepiej smakuje drugiego czy trzeciego dnia. Aby je jeszcze bardziej urozmaicić do środka można dodać orzechy lub suszone owoce.

Składniki

Ciasto:

  • masło, 100 g
  • czekolada gorzka, 100 g
  • mleko, 60 ml
  • cukier, 200 g
  • jajka, 2 sztuki
  • mąka pszenna, 230 g
  • soda oczyszczona, 6 g
  • sól, szczypta
  • banany, 3 dojrzałe

Polewa:

  • czekolada gorzka, 100 g
  • mleko, 2 łyżki
  • miód, 1 łyżeczka

Sposób przygotowania

  1. Masło, czekoladę i mleko rozpuścić w rondelku. Wsypać cukier i wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Następnie dodać jajka i zmiksować.
  2. Mąkę, sodę i sól połączyć. Nie przerywając miksowania stopniowo dodawać do masy czekoladowej. Banany rozgnieść widelcem. Wrzucić do ciasta i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do formy o średnicy 20 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
  3. Ciasto piec do tzw. „suchego patyczka” przez około 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.
  4. Przygotować polewę: czekoladę, mleko i miód rozpuścić w kąpieli wodnej. Na wystudzone ciasto wylać polewę i równomiernie rozprowadzić.

IMG_5917 1

Przepis pochodzi z bloga Rustykalna kuchnia.

Jagodzianki

jagodzianki

Nie będę się za bardzo rozpisywała. Te drożdżówki są po prostu boskie. Puszyste, miękkie i delikatne ciasto, jagody oraz słodki lukier. Jedyne co mogę dodać to to, żeby nie zabierać się za ich wyrabiane ręcznie. Konieczny jest mikser z hakami do ciasta drożdżowego. Masa wychodzi bardzo miękka i kleista, ale nie należy dodawać więcej mąki, aby bułki nie wyszły zbyt twarde. Nie przeginajcie też z czasem pieczenia. 15 minut spokojnie wystarczy. Chyba, że wasz piekarnik słabo grzeje. Wtedy proponuję nieznacznie zwiększyć czas pieczenia i obserwowanie drożdżówek. Przepis jest troszkę przydługi, ale to dlatego, że starałam się wszystko dokładnie opisać. Nie zrażajcie się tym i bierzcie do roboty. Naprawdę warto!

Składniki

Ciasto:

  • mąka pszenna, 380 g
  • jajko, 1 sztuka
  • żółtko, 1 sztuka
  • letnie mleko, 190 ml
  • miękkie masło, 60 g
  • cukier, 70 g
  • sól, 2 szczypty
  • drożdże suche, 7 g

Dodatkowo:

  • jagody/borówki, ok. 500 g
  • cukier, 2-3 łyżki
  • białko, 1 sztuka
  • mleko, 1 łyżka

Lukier:

  • cukier puder, 200 g
  • sok z cytryny, 1 i 1/2 łyżki
  • woda, 1-3 łyżki

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć. Wyrabiać mikserem na wolnych obrotach przez około 10 minut lub do momentu, aż masa będzie ładnie odchodziła od ścianek miski. Ciasto będzie miękkie i kleiste, ale nie należy dodawać więcej mąki. Całość obsypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny lub  do podwojenia objętości.
  2. Borówki wymieszać z cukrem, odstawić.
  3. Masę podzielić na 10 równych części. Każdą rozbić palcami na grubość 1 cm, nadając im podłużny kształt. Na każdy placuszek nakładać po 2 łyżki owoców. Dokładnie zlepić brzegi. Można je delikatnie zwilżyć wodą, aby łatwiej się kleiły. Formować podłużne bułki i obsypać delikatnie mąką (szczególnie spody drożdżówek, zapobiegnie to przyklejeniu ciasta do formy). Ułożyć spojeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachować odstępy, jagodzianki jeszcze urosną. Przykryć ściereczką i odstawić na koło 30-40 minut do ponownego rozrostu.
  4. Posmarować białkiem rozbełtanym z mlekiem. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 180 stopni. Piec przez około 15 minut. Ja po 10 minutach przykryłam je folią aluminiową, żeby zbyt mocno się nie zarumieniły.
  5. Cukier puder wymieszać z sokiem i 1 łyżką wody. Energicznie mieszać, aż powstanie gęsty sos. W razie potrzeby wlać pozostałą wodę. Należy robić to stopniowo, aby masa nie wyszła zbyt rzadka. Kiedy drożdżówki lekko wystygną polać je lukrem.

jagodzianki 2

Muffiny z poziomkami i bananami

muffiny z poziomkami

Składniki

  • mąka pszenna, 330 g
  • proszek do pieczenia, 1 i 1/2 łyżeczki
  • banany, 2 sztuki
  • cukier, 140 g
  • jajko, 1 sztuka
  • mleko, 50 ml
  • masło, 75 g
  • poziomki, 80 g

Sposób przygotowania

  1. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia.
  2. W drugiej misce rozgnieść banany widelcem. Dodać cukier, jajko, mleko i roztopione, ostudzone masło. Dokładnie wymieszać łyżką.
  3. Połączyć suche składniki z mokrymi. Dodać poziomki i jeszcze raz delikatnie wymieszać.
  4. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki wyłożonymi papierowymi papilotkami. Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut do tzw. suchego patyczka. Składniki na 12 babeczek.

Tort śmietanowy z truskawkami i 2 urodziny bloga!

tort śmietanowy 1

I minął kolejny rok! Łącznie 730 dni, 301 przepisów, 322 394 wyświetleń bloga, 495 komentarzy, 1 059 fanów na Facebooku. Mało? Dla mnie jest to niesamowity wynik, tym bardziej, że blogów kulinarnych jest całe mnóstwo. Chciałabym Wam wszystkim serdecznie podziękować za to, że jesteście, odwiedzacie, czytacie, komentujecie i gotujecie.

Z tej okazji przygotowałam tort. Jasny, mocno nasączony biszkopt przełożony dwoma warstwami bitej śmietany z truskawkami. Klasyka! Biszkopt dobrze jest upiec kilka godzin wcześniej, aby trochę poleżakował i lepiej się kroił. Jest dość słodki, dlatego przygotowałam herbaciane nasączenie z sokiem z cytryny i cytrynówką. Dobrze komponował się z niezbyt słodkim kremem i kwaśnymi owocami. Dla mnie połączenie idealne.

Składniki

Biszkopt:

  • jajka, 4 sztuki
  • sól, szczypta
  • cukier, 250 g
  • mąka pszenna, 130 g
  • mąka ziemniaczana, 130 g
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • woda, 4 łyżki

Nasączenie:

  • zaparzona herbata, 300 ml
  • cukier, 2-3 łyżeczki
  • sok z 1/3 cytryny
  • cytrynówka, 100 ml

Krem:

  • śmietana kremówka, 1 l
  • śnieżka, 10 g
  • cukier puder, 2-3 łyżki
  • żelatyna, 1 łyżeczka
  • wrzątek, 1 łyżka
  • truskawki, ok. 300-400 g

Sposób przygotowania

  1. Białka dokładnie oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno ze szczyptą soli w suchej misce. Dodać cukier i żółtka. Krótko miksować. Następnie przesiać obie mąki i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia składników. Na sam koniec wlać wodę i jeszcze raz wymieszać. Gotową masę przelać do formy o średnicy 20 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 170 stopni. Piec przez 30-35 minut do tzw. suchego patyczka. Jeśli ciasto będzie się zbyt mocno rumieniło należy przykryć je folią aluminiową.
  2. Cukier rozpuścić w herbacie. Kiedy wystygnie wymieszać z sokiem i cytrynówką.
  3. Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Dodać śnieżkę i cukier. Chwilę miksować. Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Kiedy wystygnie, ale będzie jeszcze płynna wlać do śmietany. Zmiksować. Połowę bitej śmietany wymieszać z truskawkami pokrojonymi w grubą kostkę.
  4. Biszkopt wystudzić. Odciąć „górkę”. Następnie podzielić na 3 równe części. Spód ułożyć na paterze. Polać równomiernie 1/3 nasączenia. Rozłożyć połowę bitej śmietany z truskawkami. Wyrównać i położyć kolejny blat biszkoptu. Postępować tak jak z poprzednim do wyczerpania składników. „Czystą” śmietaną ozdobić tort, rozkładając ją równomiernie na górze i po bokach. Falowane wzorki zrobiłam ząbkowanym nożem do krojenia pieczywa. Ozdobić truskawkami. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

tort śmietanowy 2