Tort bezowy i 6 urodziny bloga!

 

Tak, tak… to już 6 lat! I tradycyjnie, jak co roku, 10 czerwca piekę tort i publikuję post. Tym razem proponuję boski tort bezowy. Pierwszy raz w życiu piekłam bezę. Jestem zadowolona z rezultatów, ale muszę przyznać, że ten tort jest dla miłośników mega słodkich deserów. Jakby tego było mało dodałam nutellę i bitą śmietanę :D Orzeźwienia nadają lekko kwaśne owoce. Generalnie deser nie jest trudny i pracochłonny w przygotowaniu. Tylko beza siedzi dość długo w piekarniku. Oczywiście podczas jej pieczenia nie wolno uchylać drzwiczek piekarnika. Trzeba zostawić ją w spokoju. Tort należy przełożyć kremem tuż przed podaniem. Bardzo polecam :)

Gdybyście nie wiedzieli co zrobić z żółtkami to proponuję przygotować truskawki zapiekane pod koglem moglem.

Składniki

Beza:

  • białka jajek, 6 szt. każde po ok. 40 g
  • szczypta soli
  • drobny cukier, 250 g
  • ocet lub sok z cytryny, 1 łyżeczka
  • mąka ziemniaczana, 1 łyżeczka

Krem:

  • śmietana tortowa 36%, 350 ml
  • śnieżka, 1 opakowanie
  • żelatyna, 2 płatki

Dodatkowo:

  • nutella, 4 łyżki
  • owoce, po garści malin, truskawek i moreli
  • listki mięty

Sposób przygotowania

  1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo (po 1 łyżce) dodawać cukier. cały czas miksując Następnie wlać ocet lub sok. Chwilę miksować. Na koniec wsypać mąkę i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką. Na niskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia uformować 2 krążki o średnicy około 20 cm. Aby ułatwić sobie to zadanie można ołówkiem narysować koła na papierze.
  2. Piekarnik rozgrzać do 150 stopni Celsjusza i ustawić na funkcję góra-dół. Włożyć blaszkę na środkową półkę i zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Piec około 2,5 godziny. Następnie wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Bezę zostawić do wysuszenia na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
  3. Śmietanę ubić na sztywno. W międzyczasie przygotować żelatynę wg instrukcji na opakowaniu. Śnieżkę i żelatynę dodać do śmietany. Chwilę miksować.
  4. Jedną bezę ułożyć na paterze. Posmarować połową nutelli i ubitej śmietany. Ułożyć owoce (mniejszą część). Czynność powtórzyć jeszcze raz. Ozdobić miętą.

Kakaowy pudding z nasion chia

86CA1607-EB25-4974-AF14-F0E115AA73E6

Moje ostatnie uzależnienie. Wstyd się przyznać, ale dopiero niedawno postanowiłam wypróbować nasiona chia i zakochałam się. Mają zabawną konsystencję, a w połączeniu z kakao to mistrzostwo. Taki pudding sprawdzi się jako deser czy śniadanie. Zamiast miodu można użyć syropu klonowego czy słodzika.

Składniki

  • nasiona chia, 3 łyżki
  • kakao, 2 łyżki
  • mód, 1 łyżka
  • mleko, 230 ml
  • pomarańcza, 1/2 sztuki
  • banan, 1/2 sztuki
  • gorzka czekolada, 2 kostki

Sposób przygotowania

  1. Nasiona, kakao i miód połączyć. Wlać mleko i dokładnie wymieszać. Odstawić na 20 minut. Ponownie zamieszać i wstawić do lodówki na 12 h.
  2. Na dnie pucharka / szklanki ułożyć kilka plasterków pomarańczy i banana. Wlać gotowy pudding. Na wierzchu ułożyć pozostałe owoce i posypać posiekaną czekoladą.

5FBA145D-97EA-4F9A-9AB8-0FCBA070AF40

Tort Irish Coffee

20766F0D-281D-434E-AA2C-99456A4FC57E

Składniki

Spód czekoladowy

  • masło, 150 g
  • czekolada gorzka, 150 g
  • jajka, 5 dużych
  • drobny cukier do wypieków, 175 g
  • kakao, 1 łyżka + do posypania totownicy

Biszkopt kakaowy

  • jajka, 4 sztuk
  • cukier brązowy, 150 g
  • woda, 1 i 1/2 łyżki
  • mąka tortowa, 75 g
  • mąka ziemniaczana, 75 g
  • proszek do pieczenia, 3/4 łyżeczka
  • kakao, 3 łyżeczki

Nasączenie

  • kawa rozpuszczalna, 1 łyżeczka
  • wrzątek, 220 ml
  • cukier brązowy, 1 łyżeczka
  • whiskey, 70 ml

Kremy

  • śmietana tortowa 36%, 1 l
  • mascarpone, 250 g
  • czekolada gorzka, 50 g
  • bita śmietana w proszku, 120 g
  • kawa rozpuszczalna, 2 łyżeczki
  • wrzątek, 1 łyżka
  • żelatyna w płatkach, 7 płatków
  • whiskey, 2 łyżki
  • opcjonalnie cukier puder

Zdobienie

  • różyczki
  • kakao
  • gorzka czekolada

Sposób przygotowania

  1. Spód: masło rozpuścić z czekoladą w kąpieli wodnej. Ostudzić. Żółtka połączyć z kakao. Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać do nich cukier. Masło i czekoladę wymieszać z kakao i żółtkami. Dodać pianę z białek i bardzo delikatnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować masłem i obsypać kakao. Wlać ciasto. Wyrównać powierzchnię. Piec w piekarniku (funkcja góra-dół) rozgrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut. Ciasto trzeba obserwować jeśli za bardzo będzie się rumieniło przykryć folią aluminiową. Po wyciągnięciu z pieca zacznie opadać, ale tak ma być. Kiedy wystygnie wyrównać boki i górę. Z powierzchni będzie trzeba trochę ściąć ciasta.
  2. Biszkopt: białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec dodać połowę cukru i jeszcze chwilę miksować. Żółtka, wodę i drugą część cukru połączyć. Suche składniki dwukrotnie przesiać. Wymieszać z masą z żółtek. Można dodać 2-3 łyżki białek, żeby ?rozluźnić? konsystencję. Następnie dołożyć resztę piany z białek i bardzo delikatnie wymieszać. Formę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Przelać ciasto. Piec przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na funkcji góra-dół. Biszkopt urośnie z ?górką?. Kiedy wystygnie należy ją ściąć. Ciasto podzielić na 2 równe części.
  3. Nasączenie: wszystkie składniki nasączenia dokładnie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.
  4. Kremy: mocno schodzoną śmietanę ubić na sztywno. Dodać śnieżkę i jeszcze chwilę miksować. Przygotować żelatynę wg instrukcji na opakowaniu. Wlać do kremu razem z alkoholem. Opcjonalnie można dodać jeszcze cukru pudru. Zależy jak bardzo chcecie, żeby tort był słodki. Dokładnie połączyć. Masę podzielić na 3 części. Jedną mniejszą, średnią i dużą. Nie jestem w stanie podać dokładnych proporcji. Robiłam to na oko ;) Tę najmniejszą połączyć z mascarpone i gorzką czekoladą. Średnią zostawić czystą. Dużą wymieszać z kawą rozpuszczoną we wrzątku i wystudzoną.
  5. Przekładanie: spód czekoladowy ostrożnie ułożyć na paterze. Równomiernie rozsmarować krem z mascarpone. Następnie ułożyć biszkopt. Delikatnie docisnąć. Polać połową nasączenia. Mniej więcej (no może więcej :D) połowę kremu z dodatkiem kawy rozsmarować na biszkopcie. Położyć kolejny blat biszkoptu i nasączyć. Zacząć smarować boki toru od dołu pozostałym kremem kawowym. Górę zdobić czystym kremem śmietanowym. Połączyć krem biały z kawowym (niezbyt dokładnie). Następnie wyrównać boki i powierzchnię szpatułką. Chodzi o to, aby na bokach powstało ombre z połączenia tych dwóch kremów. Górę posypać kakao. Brzegi ozdobić grubo siekaną czekoladą. Ułożyć różyczki z boku toru. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

413241CD-177F-4735-AE20-ED7716B1B3ED

Drożdżowe serca z dżemem malinowym

IMG_06622

Urocze drożdżówki w kształcie serc. Wykonane są z francuskiego ciasta drożdżowego brioche, które zawiera ogromną ilość masła i wyrasta przez wiele godzin w lodówce (może tak być przechowywane do 3 dni). Bułeczki bardzo długo zachowują świeżość i mogą być podgrzewane. Są delikatne i mięciutkie. Najlepiej smakują na ciepło. Bardzo polecam :)

Składniki

  • suche drożdże, 4 g
  • cukier, 30 g
  • mąka pszenna, 250 g
  • sól, 1/2 łyżeczki
  • jajka (L), 3 szt.
  • miękkie masło, 175 g
  • dżem malinowy, 1/2 słoiczka
  • mleko, 2 łyżki
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

  1. Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru i ciepłą wodą. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z pozostałym cukrem, solą, dwoma jajkami i spienionymi drożdżami. Wyrabiać przez 10-15 minut lub do momentu, aż składniki się połączą.
  2. Cały czas wyrabiając dodawać stopniowo po 2 łyżki masła. Ciasto będzie miękkie i lepkie. Ale takie ma być, nie należy dodawać więcej mąki. Miskę przykryć i odstawić w cieple miejsce na ok. 1,5 godziny do podwojenia objętości. Następnie ponownie krótko wyrobić, naczynie owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 24 godziny. Ciasto bardzo stwardnieje.
  3. Masę podzielić na 8-10 równych kawałków. Każdy rozwałkować w owal (łatwiej z takiego kształtu uformować ładne serduszka). Posmarować cienką warstwą dżemu. Zwinąć w rulon (jak naleśniki), a następnie złożyć na pół. Przeciąć nożem od strony zgięcia na 3/4 długości. Rozłożyć w kształt serca. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i ostawić do ponownego rozrostu na około 1,5 godziny.
  4. Bułeczki smarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 190 stopni. Piec na środkowej półce przez około 15 minut. Lekko wystudzić. Posypać cukrem pudrem.

Przepis pochodzi z blogu Kwestia Smaku.

Ciastka francuskie z ricottą i brzoskwiniami

IMG_0450

Składniki

  • ciasto francuskie, 275 g
  • ricotta, 150 g
  • brzoskwinie, 4-5 szt.
  • cukier brązowy, 4-5 łyżeczek
  • rozbełtane jajko do smarowania
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

  1. Ciasto podzielić na 8 części. Na każdy kawałek nałożyć i rozsmarować ricottę, zostawiając puste rogi po przekątnej. Brzoskwinie przeciąć na pół, wyciągnąć pestki i pokroić w plasterki. Ułożyć na serku.
  2. Dwa wolne rogi zlepić. Wierzch ciastek posmarować rozbełtanym jajkiem.
  3. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 200 stopni. Piec przez 15-20 minut. Kiedy wystygną posypać cukrem pudrem.

Granola bananowo-kokosowa z czekoladą

IMG_0004

Najlepsza granola jaką jadłam. Jest boska! Moja pierwsza, ale na pewno nie ostatnia. Mi najbardziej smakuje z jogurtem naturalnym i świeżymi owcami.

Składniki

  • płatki owsiane górskie, 100 g
  • otręby owsiane, 100 g
  • orzechy ziemne, 50 g
  • wiórki kokosowe, 70 g
  • cukier brązowy, 50 g
  • banan, 1 szt.
  • świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, 100 ml
  • olej kokosowy, 1 łyżka
  • suszone banany, 50 g
  • gorzka czekolada, 30 g

Sposób przygotowania

  1. Płatki, otręby, orzechy, wiórki i cukier wymieszać. Orzechy można wcześniej grubo pisiekać.
  2. Banana rozgnieść i połączyć z sokiem i roztopionym olejem. Suche składniki wymieszać z mokrymi.
  3. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozłożyć. Piekarnik ustawić na funkcję góra- dół i rozgrzać do 180 stopni. Piec przez 30 minut. Co 10 minut mieszać, aby granola równo się wysuszyła. Wyłączyć piekarnik, zamieszać musli i zostawić uchylone drzwiczki.
  4. Po 5 minutach przesypać granolę do pojemnika. Kiedy wystygnie dodać posiekane banany i czekoladę, zamieszać.

Tort z dżemem z czarnej porzeczki, kremem chałwowym i kawowym oraz 5 urodziny bloga!

IMG_9831

Nie mogę uwierzyć, że minęło już 5 lat odkąd opublikowałam pierwszy post. Szczerze pisząc nie sądziłam, że przy swoim słomianym zapale tak długo wytrwam. Były chwile zwątpienia. Przez dłuższy czas nic nie publikowałam. Co nie znaczy, że nie gotowałam. Po prostu potrzebowałam przerwy. Zapomniałam nawet o 4 urodzinach bloga… Wstyd :P W każdym razie wróciłam do pisania i jest co świętować! Z tej okazji przygotowałam boski tort z dwoma kremami: słodkim chałwowym i gorzkim kawowym. Do tego kwaśny dżem z czarnej porzeczki. Cudowne połączenie smaków, które sprawia, że tort nie jest przesłodzony. Bardzo polecam!

Składniki

Biszkopt:

  • jajka (L), 6 szt.
  • sól, szczypta
  • cukier puder, 200 g
  • mąka pszenna, 110 g
  • mąka ziemniaczana, 110 g
  • proszek do pieczenia, 5 g
  • woda, 1,5 łyżki

Nasączenie:

  • herbata, 350 ml
  • wódka cytrynowa, 80 ml
  • sok z połowy cytryny
  • mód, 2-4 łyżki

Krem chałwowy:

  • śmietana tortowa 36%, 250 ml
  • bita śmietana w proszku (śnieżka), 60 g
  • chałwa waniliowa, 100 g
  • esencja waniliowa, 1 łyżka
  • żelatyna w płatkach, 3 płatki

Krem kawowy:

  • śmietana tortowa 36%, 250 ml
  • bita śmietana w proszku, 60 g
  • kawa rozpuszczalna, 2 łyżeczki
  • wrzątek, 1 łyżka
  • żelatyna w płatkach, 3 płatki

Przybranie:

  • śmietana tortowa 36%, 400 ml
  • bita śmietana w proszku, 80 g
  • żelatyna w płatkach, 3 płatki

Dodatkowo:

  • dżem z czarnej porzeczki, 1 słoik
  • wiórki kokosowe
  • maliny

Sposób przygotowania

  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z dodatkiem soli. Stopniowo przesiewać cukier. Wlać wodę. Następnie dodawać po 1 żółtku cały czas miksując. Na koniec, również etapami, przesiewać mąki i proszek. Tym razem delikatnie należy je połączyć z masą. Blaszkę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i obsypać bułą tartą. Wlać ciasto. Wyrównać powierzchnię. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 180 stopni Celsjusza. Piec 35-40 minut do tzw. suchego patyczka. Jeśli biszkopt za bardzo będzie się rumienił przykryć papierem do pieczenia. Kiedy ciasto wystygnie podzielić je na 3 równe części. Dobrze jest biszkopt upiec dzień wcześniej. Łatwiej jest wtedy go przekroić.
  2. Pierwszy blat ułożyć na paterze. Wszystkie składniki nasączenia dokładnie wymieszać. 1/3 płynu polać równomiernie ciasto. Następnie posmarować dżemem.
  3. Mocno schodzoną śmietanę ubić na sztywno. Dodać śnieżkę i jeszcze chwilę miksować. Pokruszyć chałwę. Dodać razem z esencją do masy. Wymieszać. Przygotować żelatynę wg instrukcji na opakowaniu. Wlać do kremu. Dokładnie połączyć. Gotową masę wyłożyć na biszkopt równomiernie go rozsmarowując. Po każdej warstwie kremu tort należy wstawiać do lodówki. Dalej należy postępować analogicznie: biszkopt, nasączenie, krem. Tym razem kawę należy rozpuścić we wrzątku i dodać do kremu kiedy będzie zimna. I znowu biszkopt, nasączenie i krem. Do tego ostatniego nie dajemy żadnych dodatków. Uwaga! Jeśli lubicie bardzo słodkie torty to proponuję wsypać do niego odrobinę cukru pudru. Gotowym kremem posmarować wierzch i boki (dość grubą warstwą). Następnie boki obsypać wiórkami. Na górze ułożyć maliny. Wstawić do lodówki na conajmniej godzinę.

IMG_9880

IMG_0968

Pieczone owoce z lodami

IMG_9627

Niesamowicie prosty przepis. W oryginalnym przepisie Jamiego Olivera (z książki „30 minut w kuchni”) zostały użyte śliwki. Ja wykorzystałam mieszankę rabarbaru. moreli i truskawek. To wszystko okraszone wanilią, pomarańczą, cynamonem i whiskey. Nie wiem czy bardziej zachwyca mnie połączenie kwaśnych owoców i słodkich lodów czy mieszanka ciepłego z zimnym. W każdym razie deser jest boski… <3 Bardzo polecam!

Składniki

  • rabarbar, 2 gałązki
  • morele, 4 szt.
  • truskawki, 6 szt.
  • sok i skórka z połowy pomarańczy
  • ekstrakt waniliowa, 1 łyżeczka
  • whiskey, 2 łyżki
  • cukier brązowy, 4 łyżeczki
  • cynamon, 1/2 laski
  • lody waniliowe, 400 ml

Sposób przygotowania

  1. Rabarbar obrać i pokroić na 2 centymetrowe kawałki. Truskawkami i morele przekroić na pół. Z moreli usunąć pestki. Owoce wymieszać z sokiem, skórką, ekstraktem, whiskey i cukrem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułożyć połamany cynamon. Piec na dolnej półce przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.
  2. Owoce lekko wystudzić. W szklankach układać na przemian owoce i lody.

IMG_9643

Kakaowy krem z bananów i awokado

IMG_9217

Mega szybki i prosty w przygotowaniu deser bez pieczenia. W dodatku dietetyczny i wegetariański. Bardzo polecam :)

Składniki

  • awokado, 1 szt.
  • banany, 2 małe
  • kakao, 2 łyżki
  • miód, 1 łyżka

Dodatkowo:

  • orzechy ziemne, 1/2 łyżki
  • wiórki kokosowe, 1/2 łyżki
  • owoce

Sposób przygotowania

  1. Awokado przeciąć na pół. Usunąć pestkę. Miąższ wyciągnąć za pomocą łyżki. Przełożyć do miski.
  2. Banany obrać i pociąć na mniejsze kawałki. Dodać do awokado. Wsypać kakao i wlać miód. Miksować, aż powstanie gładka masa. Przełożyć do naczynia.
  3. Na suchej patelni prużyć grubo posiekane orzechy. Po chwili dodać wiórki. Podgrzewać około 1 minuty. Deser ozdobić owocami oraz mieszanką orzechów i wiórek.

Panpepato

img_9008

Panpepato to ciasto włoskie wypiekanie w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Przepełnione orzechami, migdałami i suszonymi owocami. Pachnące aromatycznymi przyprawami korzennymi. Dodatkowo smak podkręcony jest przez czarny pieprz, który dodawany jest w niemałej ilości. Zaletą tego ciasta jest to, że może być przygotowane nawet trzy tygodnie wcześniej. Trzeba je tylko owinąć folią i schować do lodówki.

Składniki

  • orzechy laskowe, 100 g
  • migdały blanszowane, 100 g
  • suszone owoce (żurawina, morele, śliwki, figi), 200 g
  • owoce kandyzowane, 50 g
  • miód, 1/2 szklanki
  • cukier brązowy, 3 łyżki
  • mąka pszenna, 1/2 szklanki
  • kakao, 4 łyżki
  • czarny pieprz, 25 ziaren
  • goździki, 10 sztuk
  • ziarna kolendry, ? łyżeczki
  • mielony kardamon i cynamon, po ? łyżeczki
  • gałka muszkatołowa, 1/3 łyżeczki

Sposób przygotowania

  1. Orzechy zalać wrzątkiem i obrać. Suszone i kandyzowane owoce grubo posiekać. Przyprawy zmielić lub utłuc w moździerzu. Orzechy, migdały i owoce wymieszać z mąką, 3 łyżkami kakao i przyprawami.
  2. Miód podgrzać z cukrem. Kiedy się rozpuści wymieszać z bakaliami. Przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm.
  3. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 180 stopni. Piec około 20-25 minut. Kiedy wystygnie posypać pozostałym kakao.

Przepis pochodzi z blogu Stoliczku, nakryj się.