Pieczone owoce z lodami

IMG_9627

Niesamowicie prosty przepis. W oryginalnym przepisie Jamiego Olivera (z książki „30 minut w kuchni”) zostały użyte śliwki. Ja wykorzystałam mieszankę rabarbaru. moreli i truskawek. To wszystko okraszone wanilią, pomarańczą, cynamonem i whiskey. Nie wiem czy bardziej zachwyca mnie połączenie kwaśnych owoców i słodkich lodów czy mieszanka ciepłego z zimnym. W każdym razie deser jest boski… <3 Bardzo polecam!

Składniki

  • rabarbar, 2 gałązki
  • morele, 4 szt.
  • truskawki, 6 szt.
  • sok i skórka z połowy pomarańczy
  • ekstrakt waniliowa, 1 łyżeczka
  • whiskey, 2 łyżki
  • cukier brązowy, 4 łyżeczki
  • cynamon, 1/2 laski
  • lody waniliowe, 400 ml

Sposób przygotowania

  1. Rabarbar obrać i pokroić na 2 centymetrowe kawałki. Truskawkami i morele przekroić na pół. Z moreli usunąć pestki. Owoce wymieszać z sokiem, skórką, ekstraktem, whiskey i cukrem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułożyć połamany cynamon. Piec na dolnej półce przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.
  2. Owoce lekko wystudzić. W szklankach układać na przemian owoce i lody.

IMG_9643

Kakaowy krem z bananów i awokado

IMG_9217

Mega szybki i prosty w przygotowaniu deser bez pieczenia. W dodatku dietetyczny i wegetariański. Bardzo polecam :)

Składniki

  • awokado, 1 szt.
  • banany, 2 małe
  • kakao, 2 łyżki
  • miód, 1 łyżka

Dodatkowo:

  • orzechy ziemne, 1/2 łyżki
  • wiórki kokosowe, 1/2 łyżki
  • owoce

Sposób przygotowania

  1. Awokado przeciąć na pół. Usunąć pestkę. Miąższ wyciągnąć za pomocą łyżki. Przełożyć do miski.
  2. Banany obrać i pociąć na mniejsze kawałki. Dodać do awokado. Wsypać kakao i wlać miód. Miksować, aż powstanie gładka masa. Przełożyć do naczynia.
  3. Na suchej patelni prużyć grubo posiekane orzechy. Po chwili dodać wiórki. Podgrzewać około 1 minuty. Deser ozdobić owocami oraz mieszanką orzechów i wiórek.

Panpepato

img_9008

Panpepato to ciasto włoskie wypiekanie w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Przepełnione orzechami, migdałami i suszonymi owocami. Pachnące aromatycznymi przyprawami korzennymi. Dodatkowo smak podkręcony jest przez czarny pieprz, który dodawany jest w niemałej ilości. Zaletą tego ciasta jest to, że może być przygotowane nawet trzy tygodnie wcześniej. Trzeba je tylko owinąć folią i schować do lodówki.

Składniki

  • orzechy laskowe, 100 g
  • migdały blanszowane, 100 g
  • suszone owoce (żurawina, morele, śliwki, figi), 200 g
  • owoce kandyzowane, 50 g
  • miód, 1/2 szklanki
  • cukier brązowy, 3 łyżki
  • mąka pszenna, 1/2 szklanki
  • kakao, 4 łyżki
  • czarny pieprz, 25 ziaren
  • goździki, 10 sztuk
  • ziarna kolendry, ½ łyżeczki
  • mielony kardamon i cynamon, po ½ łyżeczki
  • gałka muszkatołowa, 1/3 łyżeczki

Sposób przygotowania

  1. Orzechy zalać wrzątkiem i obrać. Suszone i kandyzowane owoce grubo posiekać. Przyprawy zmielić lub utłuc w moździerzu. Orzechy, migdały i owoce wymieszać z mąką, 3 łyżkami kakao i przyprawami.
  2. Miód podgrzać z cukrem. Kiedy się rozpuści wymieszać z bakaliami. Przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm.
  3. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 180 stopni. Piec około 20-25 minut. Kiedy wystygnie posypać pozostałym kakao.

Przepis pochodzi z blogu Stoliczku, nakryj się.

Pieczone banany z malinami, gorzką czekoladą i migdałami

img_8986

Bardzo szybki i prosty deser. Bez cukru, względnie zdrowy i małokaloryczny. Idealny na leniwe, niedzielne popołudnia. Gorąco polecam.

Składniki

  • banany, 2 szt.
  • maliny (użyłam mrożonych), garść
  • gorzka czekolada, 4 kostki
  • płatki migdałów, 1 łyżka

Sposób przygotowania

  1. Banany naciąć wzdłuż. Do środka włożyć maliny. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20-30 minut. Przełożyć na talerze posypać posiekaną czekoladą i migdałami.

Morelowy cranachan z mailnami i mascarpone

IMG_8821-1

Lżejsza wersja tradycyjnego szkockiego deseru. U mnie bez dodatku alkoholu, ponieważ podawałam go na śniadanie. Natomiast jeśli chcecie możecie dolać do jogurtu 15 mililitrów likieru morelowego lub whiskey. Składniki podane są na 1 dużą porcję.

Składniki

  • jogurt grecki, 100 g
  • mascarpone, 100 g
  • płatki owsiane, 35 g
  • orzechy włoskie, 25 g
  • suszone morele, 25 g
  • cynamon, 1/2 łyżeczki
  • miód, 3 łyżeczki
  • morele, 1-2 sztuki
  • maliny, garść
  • listki mięty

Sposób przygotowania

  1. Jogurt dokładnie wymieszać z mascarpone i 1 łyżeczką miodu. Przełożyć do miseczki.
  2. Płatki owsiane zarumienić na suchej patelni z grubo posiekanymi orzechami. Dodać suszone morele pokrojone w paseczki. Następne wsypać cynamon. Wymieszać i podgrzewać przez 2 minuty. Wlać miód i jeszcze chwilę trzymać na ogniu.
  3. Świeże morele przekroić na pół i wypestkować. Posmarować od przekrojonej strony pozostałym miodem. Przełożyć na rozgrzaną patelnię (najlepiej grillową). Smażyć 3-5 minut.
  4. Grillowane morele i maliny ułożyć na jogurcie. Posypać płatkami z dodatkami. Udekorować listami mięty.

Przepis pochodzi z czasopisma „Jamie”.

Ciasto z truskawkami i galaretką na czekoladowym spodzie na 3 urodziny bloga

ciasto na urodziny

Ależ ten czas leci. To już 3 lata odkąd opublikowałam pierwszy przepis na blogu. I już tradycyjnie z tej okazji zapraszam na ciacho. Tym razem upiekłam ciasto składające się z trzech warstw. Pierwsza to mocno czekoladowy spód, kolejna bita śmietana z truskawkami i ostatnia galaretka z owocami.

Składniki

Czekoladowy spód:

  • gorzka czekolada, 90 g
  • rum, 30 ml
  • kakao, 10 g
  • masło, 60  g
  • cukier, 40 g
  • woda, 30 ml
  • jajka (M), 3 sztuki
  • mąka pszenna, 15 g

Masa:

  • śmietana kremówka (30%), 350 ml
  • śnieżka, 30 g
  • cukier puder, 40 g
  • żelatyna, 1 łyżeczka
  • wrzątek, 1 łyżka
  • truskawki, 300 g

Galaretka:

  • galaretka truskawkowa, 40 g
  • wrzątek, 250 ml
  • truskawki do ozdoby

Sposób przygotowania

  1. Do metalowej miski wrzucić połamaną czekoladę, rum, kakao, masło pokrojone na mniejsze kawałki, 20 g cukru i wodę. Do małego rondelka wlać wodę (1-2 cm) i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum. Umieścić na nim miskę ze składnikami. Pozostawić do całkowitego rozpuszczenia czekolady i masła. Połączyć wszystkie składniki. Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia.
  2. Żółtka ubijać do momentu, aż staną się puszyste i zmienią kolor na jaśniejszy. Dodać do masy czekoladowej. Następnie połączyć z przesianą mąką. Białka z solą ubijać mikserem. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy piana będzie sztywna bardzo delikatnie połączyć ją z masą czekoladową. Następnie przelać do foremki o średnicy 20 cm posmarowanej masłem. Wyrównać powierzchnię.
  3. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Wstawić blaszkę z ciastem. Piec około 20 minut do tzw. suchego patyczka. Odstawić do wystudzenia.
  4. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać śnieżkę i cukier. Chwilę miksować. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Przestudzić. Dodać 2 łyżeczki ubitej śmietany i wymieszać. Następnie połączyć z masą. Połowę truskawek pokroić na mniejsze kawałki i dodać do śmietany. Całość wyłożyć na czekoladowy spód i wstawić do lodówki na pół godziny. Następnie na wierzchu ułożyć truskawki pokrojone w plasterki.
  5. Galaretkę rozpuścić we wrzątku. Wystudzić. Kiedy zacznie delikatnie gęstnieć wylać na ciasto. Wstawić do lodówki, aby stężała.

Sernik

sernik-kopia

Składniki

Spód:

  • mąka pszenna, 100 g
  • cukier, 40 g
  • masło, 80 g
  • żółtko, 1 sztuka
  • proszek do pieczenia, 2 g

Masa serowa:

  • jajka, 8 sztuk
  • masło, 100 g
  • cukier, 170 g
  • budyń śmietankowy, 1 opakowanie
  • ser trzykrotnie mielony, 500 g

Sposób przygotowania

  1. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Składniki na ciasto zagnieść i rozłożyć równomiernie w blaszce, którą później należy wstawić do lodówki na 20 minut.
  2. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Pod koniec miksowania dodać połowę cukru.
  3. Żółtka utrzeć z margaryną i resztą cukru. Dodać budyń i ser. Zmiksować. Na koniec delikatnie połączyć z pianą z białek. Masę wylać na ciasto. Wyrównać powierzchnię.
  4. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 165 stopni (mój piekarnik mocno grzeje, stąd taka niska temperatura, ale możecie ją zwiększyć o 5-10 stopni). Piec około 50 minut.

Tort czekoladowy

toert czekoladowy 2

Gęste, wilgotne, gliniaste ciasto z wyczuwalnym aromatem rumu. Można je podawać na 2 sposoby: posypane cukrem pudrem lub polane czekoladą. Ja oczywiście polecam tę drugą opcję. Z każdym dniem nabiera smaku. Bardzo polecam :)

Składniki

  • gorzka czekolada, 175 g
  • rum, 60 ml
  • kakao, 15 g
  • masło, 125  g
  • cukier, 85 g
  • woda, 60 ml
  • jajka, 5 sztuk
  • mąka pszenna, 30 g
  • proszek do pieczenia, 1/4 łyżeczki
  • sól, 1/4 łyżeczki

Polewa:

  • gorzka czekolada, 100 g
  • śmietana kremówka, 60 ml
  • rum, 30 ml

Sposób przygotowania

  1. Do metalowej miski wrzucić połamaną czekoladę, rum, kakao, masło pokrojone na mniejsze kawałki, 55 g cukru i wodę. Do małego rondelka wlać wodę (1-2 cm) i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum. Umieścić na nim miskę ze składnikami. Pozostawić do całkowitego rozpuszczenia czekolady i masła. Połączyć wszystkie składniki. Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia.
  2. Żółtka ubijać do momentu, aż staną się puszyste i zmienią kolor na jaśniejszy. Dodać do masy czekoladowej. Następnie połączyć z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia.
  3. Białka z solą ubijać mikserem. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy piana będzie sztywna bardzo delikatnie połączyć ją z masą czekoladową. Następnie przelać do foremki o średnicy 20 cm posmarowanej masłem. Wyrównać powierzchnię.
  4. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Wstawić blaszkę z ciastem. Piec około 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Jeśli wierzch ciasta będzie się szybko rumienił należy przykryć je folią aluminiową.
  5. Kiedy ciasto wystygnie przygotować polewę czekoladową. Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko wystudzoną masę wylać na ciasto. Równomiernie rozprowadzić na wierzchu i bokach. Tort dodatkowo można ozdobić owocami.

tort czekoladowy 1

Przepis pochodzi z bloga Kwestia smaku.

Truskawki w czekoladzie

IMG_6673 1

Jeden z najprostszych deserów jaki można przygotować na Walentynki lub inną wyjątkową okazję. Nawet niezbyt rozgarnięty facet sobie z nim poradzi.

Składniki

  • gorzka czekolada, 100 g
  • masło, 2 łyżki
  • mleko, 2 łyżki
  • rum, 1 łyżka
  • truskawki, 250 g

Sposób przygotowania

  1. Do małego rondelka wlać 2 cm wody. Zagotować. Postawić na nim metalową miskę lub nieduży garnek. Wrzucić połamaną czekoladę, masło, mleko i rum. Poczekać, aż czekolada i masło się rozpuszczą. Połączyć wszystkie składniki.
  2. Owoce umyć i osuszyć. Każdą truskawkę zamaczać w czekoladzie i odkładać na talerz. Następnie schować do lodówki na 30-60 minut, żeby czekolada stężała.

Pączki z marmoladą różaną

pączki 1

Nie taki diabeł straszny jak go malują. Bardzo się bałam smażenia pączków, a tak naprawdę nie było czego. Trzeba tylko odpowiednio rozgrzać olej. Zbyt gorący będzie palił pączki z zewnątrz i nie dosmażał w środku, natomiast zbyt zimny będzie wsiąkał w ciasto – pączki nie będą smaczne. Najlepiej na początek wrzucić jednego pączka i sprawdzić jak reaguje lub zaopatrzyć się w termometr cukierniczy (optymalna temperatura oleju to 175 stopni).

Im ciasto jest luźniejsze tym pączki będą delikatniejsze, ale też trudniejsze w formowaniu. Chociaż ja nie miałam z tym problemu. Z poniższych składników powinno wyjść około 16-18 puszystych pączków.

Składniki

  • mleko, 250 ml
  • świeże drożdże, 40 g
  • cukier, 80 g
  • mąka pszenna, 500 g
  • masło, 60 g
  • jajka, 1 duże
  • żółtka, 3 sztuki
  • spirytus lub wódka, 1 łyżka
  • marmolada różana
  • olej roślinny do smażenia, 1 l

Lukier:

  • cukier puder, 200 g
  • sok z cytryny, 2 łyżki
  • mleko, 2-3 łyżki

Sposób przygotowania

  1. Mleko lekko podgrzać. Odlać około 50-70 ml. Dodać drożdże i po łyżeczce cukru i mąki. Dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut do podwojenia objętości.
  2. W pozostałym mleku rozpuścić masło.
  3. Jajko, żółtka i cukier miksować, aż masa stanie się jaśniejsza i puszysta.
  4. Dodać resztę mąki i cukru, mleko z masłem, wódkę i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać przez 10 minut robotem z hakiem do ciasta drożdżowego. Uformować kulę i obsypać mąką. Przełożyć do miski. Przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny do podwojenia objętości.
  5. Blat posypać mąką. Wyciągnąć ciasto i równomiernie rozbić palcami na placek o grubości 2 cm. Szklanką wycinać koła. Na każdy krążek nakładać po 2 płaskie łyżeczki marmolady. Brzegi dokładnie zlepić (można delikatnie zwilżyć wodą, aby lepiej się skleiły). Układać spojeniem do dołu na desce obsypanej mąką. Lekko spłaszczyć ręką. Przykryć ściereczką i zostawić na około 1-1,5 godziny do ponownego napuszenia.
  6. Olej dobrze rozgrzać w niskim, ale szerokim garnku (oleju powinno być na tyle dużo, aby ciasto nie dotykało dna, a pączek po wrzuceniu pływał na jego powierzchni). Smażyć po 3-4 pączki po 4-5 minut na jedną stronę. Przełożyć na ręczniki papierowe, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.
  7. Cukier puder energicznie mieszać z sokiem i mlekiem do powstania lukru. Gotową masą polewać ciepłe pączki.