Ciabatta pszenno-razowa

ciabatta

Ciabatta to rodzaj włoskiego pieczywa o nieregularnych kształtach. Z wilgotnym miąższem o dużych dziurach i twardą, chrupiącą skórką. Ciasto ma luźną konsystencję i nie wymaga formowania bułek.

Składniki
Biga:
mąka pszenna, 2/3 szklanki
suche drożdże, 1/2 łyżeczki
ciepła woda, 1/3 szklanki

Ciasto właściwe:
mąka pszenna, 2 szklanki
mąka razowa, 1 i 1/4 szklanki
suche drożdże, 2 łyżeczki
sól, 2 łyżeczki
ciepła woda, 1 i 3/4 szklanki

Sposób przygotowania
1. Biga: wszystkie składniki połączyć. Przykryć folią. Odstawić na 9-17 godzin w ciepłe miejsce. W tym czasie powinna się zwiększyć objętość ciasta.

2. Ciasto właściwe: połączyć wszystkie składniki + biga. Wyrabiać przez 10 minut. Można użyć miksera z hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Masa będzie miała bardzo luźną i lepką konsystencję. Nie należy dodawać więcej mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i obsypać mąką. Blat również posypać mąką, wyłożyć ciasto. Uformować rękoma prostokąt o grubości 2 cm. Podzielić na 8 części. Delikatnie przełożyć na blaszkę. Obsypać z wierzchu mąką. Bułki będą płaskie, ale nie należy się tym przejmować, urosną podczas pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do napuszenia.

4. Piekarnik rozgrzać do 230 stopni (funkcja góra-dół). Na dno wstawić naczynie żaroodporne z wodą. Bułki piec przez 15-20 minut.

One thought on “Ciabatta pszenno-razowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *