Chlebek bananowo-czekoladowy

IMG_5920 1

Chlebek bananowy to rodzaj amerykańskiego ciasta. Bardzo czekoladowe, bardzo bananowe, bardzo wilgotne. Pyszne! Najlepiej smakuje drugiego czy trzeciego dnia. Aby je jeszcze bardziej urozmaicić do środka można dodać orzechy lub suszone owoce.

Składniki

Ciasto:

  • masło, 100 g
  • czekolada gorzka, 100 g
  • mleko, 60 ml
  • cukier, 200 g
  • jajka, 2 sztuki
  • mąka pszenna, 230 g
  • soda oczyszczona, 6 g
  • sól, szczypta
  • banany, 3 dojrzałe

Polewa:

  • czekolada gorzka, 100 g
  • mleko, 2 łyżki
  • miód, 1 łyżeczka

Sposób przygotowania

  1. Masło, czekoladę i mleko rozpuścić w rondelku. Wsypać cukier i wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Następnie dodać jajka i zmiksować.
  2. Mąkę, sodę i sól połączyć. Nie przerywając miksowania stopniowo dodawać do masy czekoladowej. Banany rozgnieść widelcem. Wrzucić do ciasta i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do formy o średnicy 20 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
  3. Ciasto piec do tzw. „suchego patyczka” przez około 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.
  4. Przygotować polewę: czekoladę, mleko i miód rozpuścić w kąpieli wodnej. Na wystudzone ciasto wylać polewę i równomiernie rozprowadzić.

IMG_5917 1

Przepis pochodzi z bloga Rustykalna kuchnia.

5 thoughts on “Chlebek bananowo-czekoladowy

  1. Pierwszy raz piekłam takie ciasto i wyszło przepyszne :) Czuję, że jeszcze nie raz będę piekła ten chlebek ^^ Dziękuję za przepis! Pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *