Chleb z pesto

chleb z pesto 9

Składniki
mąka pszenna, 3 i 3/4 – 4 szklanki
odtłuszczone mleko w proszku, 1/3 szklanki
cukier, 1 łyżka
sól, 1/2 łyżki łyżki
suche drożdże, 1 łyżka
letnia woda, 1 i 1/2 szklanki
oliwa z oliwek, 1 i 1/2 łyżki

pesto, 1/2 szklanki
parmezan (opcjonalnie)
migdały (opcjonalnie)

Sposób przygotowania
1. Wodę, oliwę, cukier, mleko w proszku, sól i drożdże dokładnie wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę, po 1 szklance. Mieszać drewnianą łyżką. Następnie wyrabiać przez 10 minut. Przełożyć do miski, zasypać mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do podwojenia objętości.

2. Ciasto przełożyć na blat. Rozwałkować w prostokąt, gdzie dłuższy bok będzie miał około 40 cm. Posmarować pesto. Dodatkowo można posypać parmezanem.

chleb z pesto 1

Boki zwinąć do środka, tak aby powstał równy prostokąt.

chleb z pesto 2

Zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku.

chleb z pesto 3

Wałek podzielić na pół nie przecinając do końca ciasta z jednej strony.

chleb z pesto 4

Spleść, tak aby nacięcia były na górze.

chleb z pesto 5

Przełożyć do foremki o wymiarach 12×35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać posiekanymi migdałami.

chleb z pesto 7

Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego rozrostu.

chleb z pesto 8

3. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 175 stopni. Piec przez 20 minut. Chleb wyciągnąć z formy i piec kolejne 10 minut. W razie potrzeby przykryć folią aluminiową.

chleb z pesto 10

Przepis pochodzi z bloga Pracownia wypieków.

5 thoughts on “Chleb z pesto

    • Dziękuję, miło coś takiego czytać :) cały czas się uczę, mam nadzieję, że zdjęcia będą jeszcze lepsze :) Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *