Chleb tygrysi

chleb tygrysi

Chleb tygrysi to pieczywo z polewą z mąki ryżowej, która podczas pieczenia pęka, tworząc wzór mający przypominać umaszczenie tygrysa (?) tudzież innego dzikiego, centkowanego zwierza. Z tą mąką ryżową miałam przejścia niemałe. Wyobraźcie sobie, że w 3 dużych krakowskich marketach jej nie było. Dlatego postanowiłam ją sama zrobić, mieląc ryż, co nie było najlepszym pomysłem. Trwało to dość długo. W końcu się poddałam. Ryż nie został zmielony na pył. Niestety widać to na skorupce. Na szczęście nie wpłynęło to na jego smak, a taki chlebek też ma swój urok.

Składniki

Zaczyn:

  • letnia woda, 55 g
  • mąka pszenna (typ 750), 90 g
  • drożdże instant, 7 g
  • cukier, 1 łyżka
  • sól, 1/4 łyżeczki

Ciasto właściwe:

  • letnia woda, 100 g
  • letnie mleko, 230 g
  • mąka pszenna, 450-500 g
  • cukier, 1/2 łyżki
  • sól, 2 łyżeczki
  • olej sezamowy/rzepakowy, 2 łyżki
  • zaczyn

Skorupka:

  • letnia woda, 1/4 szklanki
  • mąka ryżowa, 90
  • drożdże instant, 4 g
  • cukier, 1/2 łyżki
  • sól, 1/4 łyżeczki
  • olej sezamowy/rzepakowy, 1/2 łyżki

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki na zaczyn połączyć w gładką masę. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na około 1 h do podwojenia objętości. Następnie wstawić do lodówki na 12-24 h.
  2. Zaczyn zmiksować z wodą i mlekiem. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrabiać do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Mąki należy wsypać tyle, aby ciasto nie kleiło się do rąk. Wyrabiać jeszcze przez 5 minut, następnie przełożyć do miski, przykryć ściereczką i ostawić na 1 h. Po tym czasie odgazować ciasto, uderzając w nie pięścią. Delikatnie wyrobić i odstawić na kolejną godzinę. Masę podzielić na 2 równe części. Uformować podłużne bochenki, rozgniatając ciasto w prostokąt i zbierając jego boki do środka. Czynność powtórzyć 3 razy. Chleby przełożyć na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, spojeniem do dołu. Przykryć ściereczką i ostawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
  3. Wszystkie składniki na skorupkę połączyć. Polewa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Posmarować nią bochenki. Odczekać 20 minut.
  4. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 190 stopni. Na dno wstawić naczynie żaroodporne z zimną wodą. Chleb piec przez 40-50 minut. Ja po 30 minutach przykryłam go folią aluminiową, bo miał już ładny kolor.

Piekłam w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie. Przepis pochodzi z bloga Bernika – mój kulinarny pamiętnik.

Razem ze mną piekli:
Magda i Paweł z  Marder & Marder Manufacture
Kinga z Małe Kulinaria
Alina z Ala piecze i gotuje
Dorota z Moje Małe Czarowanie
Lidia z Facebooka
Małgosia ze Smaki Alzacji
Agata z Kulinarne Przygody Gatity
Iza ze Smaczna Pyza
Niebieska Pistacja z Niebieska Pistacja
Monika z Matka Wariatka
Małgorzata z Po prostu Marghe
Dobrafka z Bona Apetita!
Łucja z Fabryka Kulinarnych Inspiracji
Anna z Everyaday Flavours
Piotr z Każdy może gotować
Anna z Teatr gotowania