Chleb pszenny na zakwasie

chleb pszenny na zakwasie

Składniki
Zaczyn:
mąka pszenna, 65 gram
mąka żytnia, 5 gram
letnia woda, 50 mililitrów
aktywny zakwas, 2 łyżki

Ciasto właściwe:
cały zaczyn
mąka pszenna, 360 gram
mąka żytnia, 20 gram
letnia woda, 250 mililitrów
sól, 1 łyżeczka
cukier, 1 łyżeczka
suche drożdże, 3 gramy

Sposób przygotowania
1. Wszystkie składniki na zaczyn połączyć. Miskę zakryć szczelnie folią. Zostawić na 12-24 godziny.

2. Z zaczynu i pozostałych składników zarobić gładkie ciasto. Wyrabiać przez 10 minut. Zostawić na 5 minut, żeby odpoczęło i wyrabiać kolejne 5 minut. Przełożyć do miski obsypanej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny  lub do podwojenia objętości.

3. Ciasto jeszcze raz delikatnie wyrobić. Rozpłaszczyć, a następnie boki ściągnąć do góry, tworząc sakiewkę. Czynność powtórzyć 2-3 razy. Bochenek przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia spojeniem do dołu. Przykryć ściereczką i zostawić na 20-30 minut do ponownego rozrostu.

3. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 220 stopni. Piec przez 40-45 minut.

One thought on “Chleb pszenny na zakwasie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *