Chleb na zakwasie z suszonymi pomidorami i bazylią

chleb z suszonymi pomidorami

Składniki
Zaczyn:
zakwas, 2 łyżki
mąka pszenna, 3 łyżki
letnia woda, 50 mililitrów

Ciasto właściwe:
mąka pszenna, 2 i 1/2 szklanki
mąka graham, 1 szklanka
suche drożdże, 3 gramy
letnia woda, 1 szklanka
sól, 2 łyżeczki
cukier, 1 i 1/2 łyżeczki
oliwa z suszonych pomidorów, 3 łyżki
suszone pomidory, 5 sztuk
świeża bazylia, 1/2 doniczki

Sposób przygotowania
1. Składniki na zaczyn połączyć (zakwas musi być aktywny). Przykryć folią aluminiową i zostawić na 12 godzin.

2. Z zaczynu, mąki pszennej, graham, drożdży, wody, soli, cukru i oliwy zarobić gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać więcej mąki lub wody. Wyrabiać przez 10 minut. Zostawić na 5, aby odpoczęło. Dodać drobno pokrojone pomidory i posiekaną bazylię. Wyrabiać przez kolejne 5 minut. Pomidory są wilgotne więc będzie trzeba dodać trochę mąki, żeby ciasto się nie kleiło. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i zostawić na koło 2 godziny do podwojenia objętości.

3. Masę delikatnie zarobić. Rozpłaszczyć, a następnie boki zwinąć do środka, tworząc sakiewkę. Czynność powtórzyć 2-3 razy. Uformować okrągły chleb. Przełożyć na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenie, spojeniem do dołu. Odstawić na pół godziny do ponownego napuszenia. Ostrym, ząbkowanym nożem zrobić nacięcia dookoła chleba.

4. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 240 stopni. Na dno wstawić naczynie żaroodporne z kilkoma kostkami lodu. Chleb piec przez 10 minut. Następnie temperaturę zmniejszyć do 190 stopni i piec kolejne 15 minut. Chleb obrócić „do góry nogami” i piec jeszcze 10 minut.

2 thoughts on “Chleb na zakwasie z suszonymi pomidorami i bazylią

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *