Charczo

charczo

Charczo to gęsta zupa gulaszowa. Charakterystyczna dla kuchni gruzińskiej. Ma wyrazisty, ostry smak. Podawana jest ze świeżą pietruszką.

Składniki

  • mięso wołowe, 500 g
  • mąka pszenna, 3-4 łyżki
  • oliwa do smażenia
  • cebula, 1 sztuka
  • czosnek, 4 ząbki
  • woda, 2 litry
  • papryka czerwona i zielona, każdej po 1/2
  • sos pomidorowy, 500 g
  • ajvar ostry, 195 g
  • sól morska, papryka słodka, papryka ostra wędzona, pieprz czarny świeżo mielony
  • majeranek, tymianek, po 1 łyżeczce
  • liście laurowe, 2 sztuki
  • orzechy laskowe, 50 g
  • ryż, 100 g
  • świeże zioła: bazylia, pietruszka, kolendra, koperek, po 1 łyżeczce

Sposób przygotowania

  1. Mięso umyć i dokładnie osuszyć. Pokroić w paseczki. Przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką wędzoną. Obtoczyć w mące. Przesmażyć na niewielkiej ilości oliwy.
  2. Cebulkę i czosnek drobno pokroić. Delikatnie zarumienić. Paprykę pokroić w paseczki.
  3. Wodę zagotować. Wrzucić mięso i cebulę. Dodać sos, ajvar, suszone zioła i przyprawy. Orzechy drobno zmielić i wyspać do zupy.
  4. Gotować ok. 1,5 godziny pod przykryciem. Wrzucić paprykę i ryż. Gotować kolejne 20-30 minut. Pod koniec dodać świeże zioła.

4 thoughts on “Charczo

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *