Bułki na zaczynie poolish

bułki na zaczynie poolish

Składniki

Zaczyn:

  • mąka pszenna, 150 g
  • letnia woda, 150 g
  • drożdże instant, 1 szczypta

Ciasto właściwe:

  • zaczyn, 300 g
  • mąka pszenna, 300 g
  • letnia woda, 150 g
  • sól, 10 g
  • drożdże instant, 2 g

Sposób przygotowania

  1. Składniki na zaczyn połączyć w dużej misce. Przykryć folią spożywczą i zostawić na 12-16 godzin. W tym czasie zaczyn powinien zwiększyć swoją objętość.
  2. Wyrośnięty zaczyn połączyć ze składnikami ciasta właściwego. Wyrabiać przez 10-15 minut. Przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny do podwojenia objętości. W tym czasie 2-krotnie złożyć ciasto, zbierając jego boki do środka.
  3. Masę podzielić na 9 równych części. Każdą uformować w okrągłą bułeczkę. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić na 1-1,5 godziny do ponownego rozrostu. Po tym czasie naciąć bułeczki ostrym nożem.
  4. Piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.

Przepis pochodzi z książki ?Chleb? Jeffreya Hamelmana.

2 thoughts on “Bułki na zaczynie poolish

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *