Barszcz czerwony

barszcz czerwony 1

Podaję przepis na barszcz, że tak to ujmę, niewigilijny. Na bulionie mięsno-warzywnym. Można oczywiście ugotować bulion wyłącznie na warzywach. Ale radzę wtedy sporo zwiększyć ilość warzyw. Barszcz czerwony można podawać solo, z krokietami lub z pasztecikami. Na te ostanie podam przepis jutro.

Składniki
Bulion:

  • łopatka wieprzowa, 200 gram
  • wołowina, 200 gram
  • podudzia z kurczaka, 300 gram
  • woda, 2 i 1/2 litra
  • marchewka, 2 sztuki
  • pietruszka, 2 sztuki
  • seler, 1/2 sztuki
  • cebula, 1 sztuka
  • natka pietruszki, 1 pęczek
  • wódka, 1 łyżka
  • ekologiczne kostki rosołowe, 2 sztuki
  • sól, pieprz

Barszcz:

  • bulion, 2 litry
  • buraki, 1 i 1/2 kilograma
  • liście laurowe, 4 sztuki
  • ziele angielskie, 4 ziarna
  • pieprz czarny, kilka ziaren
  • majeranek, 2 łyżki
  • sól, pieprz mielony
  • ocet winny, 2-5 łyżek

Sposób przygotowania

  1. Mięso umyć i włożyć do dużego garnka. Zalać wodą. Zagotować. Zebrać „szumowiny”. Dodać obrane warzywa, natkę, wódkę i przyprawy. Gotować pod przykryciem około 2 godzin lub do momentu, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby ponownie przyprawić. Wyciągnąć mięso i warzywa, a wywar przecedzić przez sitko.
  2. Buraki wyszorować, wysuszyć i zwinąć w folię. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 1,5 godziny. Wystudzić, obrać i pokroić w grube plastry. Włożyć do wrzącego wywaru wraz z ziołami i przyprawami.  Na początek radzę dodać tylko 2 łyżki octu.  Gotować 15 minut. Zostawić na całą noc. Kolejnego dnia delikatnie podgrzać, ale nie doprowadzać do wrzenia (barszcz straci czerwony kolor). Jeśli będzie konieczne ponownie przyprawić.

One thought on “Barszcz czerwony

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *