Angielka

Bułka paryska, weka, bułka angielka, kawiorka, bułka wrocławska, baton, bina, bułka wyborowa – to tylko niektóre nazwy tegoż wypieku. Angielka to pszenne oraz białe pieczywo. Przypomina kształtem chleb z miękką skórką oraz środkiem. Prosty przepis, ciasto niezwykle łatwe do wyrabiania – wręcz doskonale dla piekarzy początkujących. 

Składniki potrzebne do przygotowania angielki.

Na ciasto:

  • 200 mililitrów letniej wody, 
  • 160 mililitrów letniego mleka, 
  • 30 gramów oleju słonecznikowego,
  • 2 łyżeczki soli,
  • Łyżeczka cukru,
  • 7 gramów drożdży instant, 
  • 600 gramów mąki tortowej.

Do smarowania:

  • 50 mililitrów letniej wody,
  • ¼ łyżeczki cukru.

Angielka i jej sposób przygotowywania.

  1. Wszystkie składniki umieśćmy w sporej misce. Najpierw wymieszajmy łyżką drewnianą, a następnie zagniatajmy ręcznie. Wyrabiajmy jakieś piętnaście minut. W połowie czasu zróbmy przerwę, aby odpoczęła ciasto. Zasypać mąką oraz przykryć ściereczkę. Odstawmy w ciepłe miejsce do samego podwojenia objętości na jakieś półtorej godziny 
  2. Ciasto podzielmy na dwie równe części. Forować należy podłużne bułki, rozgniatając ciasto delikatne, a następnie zbierając brzegi do środka. Zlepmy na środku. Czynność jeszcze powtórzmy dwukrotnie. Takowe formowanie sprawi, że ciasto się nie rozleje na boki i będzie w górę rosło. Angielski ułożyć do dołu spojeniem na blaszce wyłożonej specjalnym papierem do pieczenia. Przykryjmy ściereczkę i odstawmy do rozrostu ponownego na około godzinkę.
  3. Piekarnik ustawmy na funkcję góra-dół i rozgrzejmy do 220 stopni. Na dno wstawmy żaroodporne naczynie z 5 lub 8 kostkami lody. Bułki posmarujmy wodą z cukrem. Naciąć w trzech lub czterech miejscach ząbkowanym i ostrym nożem. Wstawmy na dziesięć minut do piekarnika. Zmniejszmy temperaturę do 200 stopni. Uchylmy na chwilkę drzwiczki. Następnie zamknijmy i pieczmy kolejne dwadzieścia lub trzydzieści minut. Jeśli pieczywa się będzie zbyt mocno rumieniło przykryć aluminiową folię. Studźmy na kratce.